Urządzenie wnętrz

Jaki blat do kuchni wybrać?

Kuchnia to niezbędne pomieszczenie każdego domu i mieszkania. Niezależnie czy jest dużym, oddzielnym pomieszczeniem, czy przyjmuje formę aneksu kuchennego, jest nazywana sercem domu. W każdej kuchni znajdziemy tak zwaną zabudowę stałą, czyli ciąg szafek kuchennych, które są przykryte blatem. Pełni on funkcję przestrzeni roboczej, między innymi dlatego jego wybór jest tak ważny. Jaki blat do kuchni wybrać? Na co zwrócić uwagę przy doborze blatu? Jakie są rodzaje blatów kuchennych? Sprawdź kilka wskazówek i inspiracji!

Blaty kuchenne to istotne elementy wyposażenia kuchni, na których wybór warto poświęcić więcej czasu. Blat jest widocznym elementem, często ma dość dużą powierzchnię, dlatego jego wygląd należy dobrać do reszty mebli kuchennych. Musi także wpisywać się w styl kuchni. Dzięki temu będzie ozdobą tego jakże cennego pomieszczenia. Co równie istotne, blat musi być odporny na wiele ciężkich warunków, które go czekają podczas wykonywania pracy przy przygotowywaniu posiłków. Jest narażony na:

  • Uszkodzenia mechaniczne – na przykład od spadającego noża czy tłuczka.
  • Zarysowania – od przesuwanych po jego powierzchni sprzętach kuchennych. 
  • Wysoką temperaturę – od garnków z gorącą zawartością.
  • Zabrudzenia – które mogą powstać w wyniku rozlania, chociażby czerwonego wina.

Rodzaje blatów i ich właściwości

Rosnące oczekiwania klientów, którzy poszukują wyjątkowych i niepowtarzalnych rozwiązań, zmieniające się trendy, a także rozwój nowoczesnych metod produkcji – to wszystko sprawia, że producenci robią wszystko, by stanąć na wysokości zadania i zaoferować coraz to nowsze rodzaje blatów. Oznacza to dostępność blatów kuchennych wykonanych z różnych, często bardzo odmiennych od siebie pod względem właściwości materiałów. Producenci prześcigają się także w oferowaniu jak największej ilości wzorów blatów kuchennych. Sprawdź dzięki poniższej liście, jakie są właściwości danych blatów. 

Blat laminowany 

Blat kuchenny laminowany to najczęściej spotykany i stosowany rodzaj blatów. Wykonany jest z płyty wiórowej, która najczęściej ma grubość 38 mm, jego powierzchnia użytkowa jest wykończona z użyciem laminatu, który pomimo niewielkiej grubości jest wytrzymały. Jego wygląd może imitować różnego rodzaju materiały. Dzięki temu możemy wybierać spośród wielu barw i wzorów blatów inspirowanych między innymi wyglądem drewna, kamienia, czy betonu. Blaty laminowane najczęściej są dostępne w standardowej szerokości 60 cm, ale dostępne są także większe modele, które mogą posłużyć na przykład jako wykończenie wyspy. Zaletą blatu laminowanego jest stosunkowo niska cena. Inne czynniki przemawiające za wyborem tego rodzaju blatu kuchennego to łatwa dostępność, ogromny wybór wzorów, spora odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość obróbki. Jeśli chodzi o jego wady, to zaliczamy do nich widoczne łączenia, powstałe na przykład w przypadku łączenia blatów w kuchni z narożną zabudową oraz ograniczona odporność na wysokie temperatury. Blat laminowany ma bardzo dobry stosunek ceny do oferowanej jakości.

blat laminowany

 

Blat z konglomeratu 

Ten rodzaj blatu wytworzony jest z konglomeratu kwarcowego, czyli mieszanki naturalnego materiału, który stanowi ok. 95% i dodatkowych substancji plastyfikujących. Konglomeraty cechują się małą nasiąkliwością, czyli łatwo usuwać z ich powierzchni plamy. Blaty kuchenne z konglomeratu, dzięki dodatkom różnych barwników, występują w wielu wersjach kolorystycznych. Są odporne na zarysowania i wysoką temperaturę. Te zalety sprawiają, że są coraz częściej stosowane w kuchniach. 

Blat z kamienia

Kamień naturalny to materiał, z którego wykonuje się blaty kuchenne już od wielu lat. Najczęściej stosuje się takie skały jak granit, marmur czy trawertyn. Blaty kamienne wykonane z granitu są twarde i tym samym bardzo odporne na uszkodzenia. Blaty z marmuru i trawertynu są bardziej podatne na zarysowania, ponieważ ten rodzaj kamienia jest mniej twardy. Obróbka blatów kamiennych jest wymagająca, a do jej wykonania niezbędne są specjalistyczne narzędzia. Warto jednak zauważyć, że blat z kamienia jest odporny na wysokie temperatury. Ogromną zaletą jest także niepowtarzalny wygląd kamienia naturalnego, który w zależności od wybranego materiału może mieć inną barwę. Granit najczęściej jest szary lub wręcz czarny, marmur biały lub jasnoszary, a trawertyn ma piaskową barwę.

blat granitowy

Blat drewniany 

Drewno to kolejny po kamieniu naturalny materiał, który jest wykorzystywany przy produkcji blatów. Drewniane blaty kuchenne najczęściej składają się z mniejszych fragmentów drewna, tak zwanych klepek, które są połączone w całość. Drewniany blat cechuje się przyjemną w dotyku fakturą drewna. Co ciekawe blaty drewniane mogą być naprawione jeśli ulegną zarysowaniu czy wyżłobieniu. Ich powierzchnię można łatwo odświeżyć, wcierając w ich powierzchnię olej do konserwacji blatów lub specjalny wypełniacz. Oczywiście drewno drewnu nie jest równe. Odporność na uszkodzenia i zarysowania jest uzależniona od rodzaju drewna, z jakiego jest wyprodukowany.

drewniany blat do kuchni

Blat ze spieku kwarcowego

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego to bardzo trwałe i nowoczesne rozwiązanie. Spiek kwarcowy to wyrób bardzo twardy i odporny na zabrudzenia, a także odporny na zarysowania. Podobnie jak przy blatach kamiennych, także w tym wypadku, wykonanie na przykład otworu w blacie wymaga odpowiednich narzędzi. Te blaty są dostępne w różnych kolorach i mają niewielką grubość. Dzięki temu można z nich wykonać oryginalnie i lekko wyglądające zabudowy.  

Jaki blat kuchenny wybrać?

Wybór blatu kuchennego należy do ważnych decyzji. Poza omówionymi względami praktycznymi, takimi jak łatwość utrzymania w czystości czy odporność na zarysowanie, znaczenie ma także wygląd danego blatu i to, czy będzie on pasował do naszego wnętrza. Czasem wybór materiału, z którego jest wykonany blat, podyktowany będzie innymi decyzjami. Na przykład jeśli zależy nam na zlewozmywaku podwieszanym pod blatem, nie możemy zastosować blatu z laminatu. Podobnie jeśli chcemy wykonać, chociażby zwieńczenie półwyspu kuchennego w formie widocznej nogi wykonanej z blatu. W takiej sytuacji także nie sprawdzą się blaty laminowane, ponieważ ich spód jest wykończony w inny sposób niż wierzch. Najlepiej postawić na blaty, które umożliwiają wykonanie małowidocznych połączeń, czyli blaty ze spieków i konglomeratów. 

Blat do kuchni powinien pasować do stylu, w jakim jest urządzane to pomieszczenie. Wygląd danego blatu nie koniecznie determinuje materiał, z jakiego został wykonany. Jest to szczególnie widoczne przy blatach z laminatu, które mogą upodabniać się do tych z materiałów naturalnych jak kamień czy drewno. Właśnie dlatego blaty laminowane są tak uniwersalne, a dobierając odpowiedni model, możemy go dopasować do wnętrza w każdym stylu. Najlepiej sprawdzi się tam, gdzie nie będzie zbyt wielu łączeń, czyli przy zabudowie w jednej linii. Warto pamiętać, że z tego samego materiału co blat można wykończyć ścianę znajdującą się nad nim. Uzyskamy dzięki temu bardzo praktyczną przestrzeń o schludnym wyglądzie. Choć nie zawsze mamy na to wpływ, pamiętajmy o właściwej ilości blatu. Blat kuchenny to nasza przestrzeń robocza. Generalnie im jest go więcej, tym lepiej. Pomiędzy zlewozmywakiem a płytą do gotowania powinien się znajdować co najmniej 30 cm fragment blatu. 

Nowoczesny charakter naszej kuchni najlepiej podkreślić nowoczesnymi materiałami, takimi jak na przykład spieki kwarcowe czy konglomerat. Te materiały pozwalają na tworzenie wyjątkowych blatów, które na przykład posiadają zintegrowany zlewozmywak, wytworzony z tego samego materiału co blat. Płyty ze spieków można także zastosować w innych elementach mebli, na przykład jako fronty kuchenne. 

Jeśli nasza kuchnia ma być urządzona w rustykalnym, prowansalskim skandynawskim, lub im podobnym stylu najlepiej postawić na naturalny materiał, jakim jest drewno. Drewniany blat kuchenny będzie atrakcyjną wizualnie i co równie ważne praktyczną przestrzenią roboczą. 

Na co zwrócić uwagę przy montażu blatu w kuchni?

Niezależnie od stylu wykończenia wnętrza i na jaki blat kuchenny się zdecydujemy, polecamy dokładne zapoznanie się z parametrami danego blatu bezpośrednio u jego producenta. Każdy otwór w blacie, taki jak pod zlewozmywak, płytę indukcyjną czy gazową, baterię zlewozmywakową czy gniazda elektryczne warto zawczasu dobrze zaplanować. Wyposażenie, które montuje się w blacie, należy mieć jeszcze przed wykonaniem otworów. Pozwoli to wykonać precyzyjnie dopasowany otwór i uniknąć ewentualnych kolizji, na przykład ze szafkami kuchennymi, oraz dodatkowych przeróbek. Kuchenny blat jest często dużym gabarytowo elementem, a co za tym idzie ciężkim. Między innymi dlatego montaż blatu należy powierzyć fachowcom. Dokonają oni tak istotnego pomiaru przed montażem, który pozwoli na dopasowanie blatu do ściany kuchni i do reszty zabudowy. Dzięki temu w naszej kuchni pojawi się tak ważna przestrzeń robocza.