Budowa domu

Stal nierdzewna w domu — gdzie i jak stosować

Stal nierdzewna jest niezwykle praktyczna, a co za tym idzie, z powodzeniem wykorzystuje się ją w wielu branżach. Garnki i patelnie to zaledwie kropla w morzu produktów wykonanych z tego materiału. Jakie są rodzaje i zalety stali nierdzewnej oraz jak o nią dbać w domu? 

Rodzaje stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to, jak sama nazwa wskazuje, stal odporna na rdzę. Nie mylić z kwasoodpornością! Stal kwasoodporna jeszcze do niedawna była uważana za ten sam rodzaj, jednak występują pewne różnice. 

Skład stopu nie zawsze jest taki sam — poprzez dodawanie różnych pierwiastków otrzymujemy kilka gatunków stali nierdzewnej:

  • Stal austenityczna — składa się w 17-25% z chromu, w 8-25% z niklu oraz dodatkowo w maksymalnie 7% z molibdenu, który jest odpowiedzialny za wzrost odporności na rdzewienie. Stosuje się ją zwykle przy produkcji armatury nierdzewnej oraz w branży spożywczej i chemicznej.
  • Stal ferrytyczna — w jej składzie znajduje się jedynie 11-18% chromu, przez co jej odporność na korozję jest niższa. Z tego względu nie używa się jej przy produkcji instalacji wodnych oraz bardziej wymagających konstrukcji zewnętrznych. 
  • Stal martenzytyczna — można powiedzieć, że jest to ulepszona wersja stali austenitycznej, ponieważ jest zahartowana i mimo niższej zawartości chromu (12-18%) odznacza się większą twardością i odpornością na ścieranie. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji pomp i wałów.
  • Stal duplex — to połączenie stali austenitycznej ze stalą ferrytyczną. Połączenie tych obu gatunków stali daje nam materiał wysokiej jakości o bardzo dużej odporności na korozję. Stal tę wykorzystuje się do produkcji gazociągów, wodociągów oraz zbiorników. 

Co cechuje stal nierdzewną?

Tak zwana „nierdzewka” jest materiałem niezwykle popularnym i cenionym. Wyroby ze stali nierdzewnej cechują się wysoką:

  • odpornością na korozję,
  • odpornością na wysokie temperatury, 
  • wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne,
  • twardością,
  • łatwością obróbki.

Warto dodać także, że produkty wykonane ze stali nierdzewnej — na przykład sprzęt AGD, naczynia czy elementy łazienkowe — są lśniące i dobrze prezentują się jako wyposażenie domu.

Stal nierdzewna — zastosowanie

Jak widać, zalet stali nierdzewnej jest sporo, nic więc dziwnego, że wykorzystuje się ją w wielu dziedzinach. Dzisiejszy przemysł nie wyglądałby tak samo bez tego cennego materiału. 

W wyposażeniu kuchni i łazienki

Rozmawiając na pewne tematy, najczęściej myślimy i mówimy o tym co nam najbliższe — nie inaczej jest w tym przypadku. Wyroby ze stali nierdzewnej to dla przeciętnych osób przede wszystkim takie, które można wykorzystać w domu. 

W kuchni będą to więc zlewozmywaki, garnki, patelnie, brytfanny, czajniki, sztućce oraz drobne akcesoria, np. tarki. W łazience to oczywiście krany, słuchawki prysznicowe, wieszaki na ręczniki oraz uchwyty na papier toaletowy. 

W przemyśle chemicznym

Wszelkie instalacje i konstrukcje w przemyśle rafineryjnym muszą być odporne na siarkę, kwasy, amoniak, cyjanki i wiele innych niebezpiecznych substancji. Do tego potrzebna jest wysokiej jakości stal nierdzewna, najczęściej typu duplex.

Również w przetwórstwie celulozy i przemyśle papierniczym chętnie sięga się po ten materiał. Instalacje do warzenia, mycia i przesiewania masy celulozowej oraz instalacje do bielenia papieru — wszystko to wytwarzane jest ze stali nierdzewnej. 

W przemyśle farmaceutycznym

W tej dziedzinie stosuje się przede wszystkim różnego rodzaju maszyny, urządzenia i narzędzia, a te muszą być w pełni bezpieczne w kontakcie z produktami, które później trafiają do konsumentów. Stal nierdzewna jest budulcem nie tylko o wysokiej odporności i jakości, ale też łatwo z niej usunąć wszelkie zabrudzenia i utrzymać higienę. 

W przemyśle gastronomicznym 

Ponieważ stal nierdzewna jest w pełni bezpieczna dla ludzkiego zdrowia i jest też łatwa w utrzymaniu czystości, na szeroką skalę wykorzystuje się ją w branży gastronomicznej. Mowa tu głównie o restauracjach, ale nie można zapomnieć o szpitalach, stołówkach oraz innych miejscach, w których przyrządzane są posiłki.

Stal nierdzewną używa się do produkcji sztućców oraz wysokiej jakości naczyń, ale to nie wszystko. Nie można zapomnieć o profesjonalnych meblach i blatach kuchennych, a także zbiornikach, transporterach i wózkach do przewozu żywności. 

Jak dbać o stal nierdzewną w domu?

Czyszczenie stali nierdzewnej jest bardzo proste i tanie, o ile robimy to systematycznie. Codzienna pielęgnacja zlewów i baterii kuchennych lub prysznicowych to przede wszystkim spłukiwanie wodą i ścieranie powstających na bieżąco zabrudzeń miękką ściereczką. Lekkie zabrudzenia możesz śmiało wyczyścić płynem do naczyń.

Gdy twarda woda utworzy kamień, sięgnij po kwasek cytrynowy. Z kolei, aby pozbyć się uporczywego brudu, nie sięgaj od razu po chemię gospodarczą — być może ocet i soda oczyszczona w zupełności wystarczą! Z detergentów korzystaj dopiero wtedy, gdy domowe sposoby zawiodą. W ten sposób zaoszczędzić pieniądze i przysłużysz się środowisku. 

Podsumowanie

Stal nierdzewna największe zastosowanie znajduje w ciężkim przemyśle, nie znaczy to jednak, że nie wykorzystujemy jej w codziennym życiu. Z pewnością w każdym domu można znaleźć jakąś część wyposażenia wykonaną właśnie ze stali nierdzewnej. 

Odporność na korozję i łatwość w utrzymaniu czystości to tylko niektóre z jej licznych zalet. Jeśli więc zastanawiasz się, czy warto zainwestować w wyroby ze stali nierdzewnej, odpowiadamy — zdecydowanie tak!