Blat z kamienia w kuchni

Blat kuchenny może być wykonany z kilku materiałów. Począwszy od drewna i jego różnych rodzai po kamień. Blat z kamienia jest opcją jedną z najtrwalszych i łatwych w utrzymaniu. Zobacz jaki kamień wybrać i jak o niego dbać.

blat kamienny

Kuchnia to pomieszczenie szczególnie narażone na zanieczyszczenia i uszkodzenia. Gotowanie, zabawy dzieci-to wszystko wpływa na to, w jakim stanie ona jest. Blat kuchenny jest najbardziej narażony na działanie różnych czynników. Wykonany z kamienia wydaje się dobrym pomysłem. Do tej pory kamień kojarzył się z podłogami czy elementami ozdobnymi na ścianach.

Jaki kamień na blat

Na blat z kamienia nadaje się bardzo duża liczba różnych rodzai kamieni dostępnych na rynku. Można wybierać spośród ok. 200 odmian granitu. Całkiem podobnie jest w przypadku marmurów oraz piaskowców. Co będzie dobrym wyborem do naszej kuchni?Oczywiście preferowane są granity, porfiry oraz bazalty. Te odmiany kamienia odporne są na zaplamienia, co jest bardzo ważne w tego typu elementach. Pozostałe rodzaje kamieni także można użyć jako blat kuchenny, ale po wcześniejszym zaimpregnowaniu go środkami zapobiegającymi przedostawanie się wody do nich.

Zalety blatu z kamienia

Istotną i kluczową kwestią blatów z kamieni jest to, że są one odporne na wysokie temperatury. Dzięki temu można w nich bezpośrednio montować płyty indukcyjne czy gazowe, pozostawiać nagrzane naczynia bez podkładek. Wielka odporność na zabrudzenia także ma swoje plus. Wszelkie zabrudzenia zostaną szybko i łatwo usunięte dzięki temu, że kamienie nie wchłaniają innych substancji (niektóre dopiero po impregnacji). Najczęstszym wariantem jest blat kamienny polerowany, który nie tylko estetycznie wygląda, ale jest też najłatwiejszy do uporządkowania.

Producenci blatów z kamienia posiadają bardzo zaawansowane zaplecze technologiczne. Obróbka na dowolne kształty, wymiary i stopień polerowania nie jest procesem skomplikowanym. Wybór odpowiedniego wzoru-polerowanego, matowego czy nawet surowego zależy tylko i wyłącznie od nas.

Pielęgnacja blatów z kamienia

Ryzyko trwałego zabrudzenia kamienia istnieje-choć jest ono niewielkie. Ogranicza je stosowanie impregnatów do kamieni. Powstałe w wyniku pracy w kuchni zabrudzenia na blacie łatwo usuwamy wodą. Do plam z tłuszczu można dodać detergentu. Tutaj trzeba uważać, aby nie był on z grupy przeznaczonych na kamień z wody i rdzę.

Stosowanie środków chemicznych oraz detergentów z reguły nie jest zalecane przez producentów blatów. Kuchnia to miejsce, gdzie powstają posiłki, a chemia na blacie zawsze będzie miała z nimi kontakt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *